L'exposició "Itinerància" arriba ara a Gironella

ITINERÀNCIA és el treball que el grup del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa vàrem iniciar per exposar al Museu de les Trementinaires de Tuixent, i que després de ser exposat també a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, arriba ara a la Biblioteca de Gironella.

Les trementinaires van ser dones que van crear un model nou d'economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica a mitjans del segle XIX.

Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes transmès oralment a través de generacions de dones.

Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l'any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya.

Transportaven les seves plantes medicinals i olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre'ls de casa a casa.

Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a les masies i pobles petits oferint els seus productes, això els permetia una relació més directa i personal amb la gent.

Amb les tècniques del gravat i l’estampació hem anat creant una reflexió sobre l’arrelament a un entorn molt determinat, la relació amb el bosc, la cerca de plantes remeieres i coneixement de les seves propietats, la transmissió dels coneixements femenins, el viatge, la duresa dels camins, la por i la fortalesa de les dones, la itinerància i l’acollida, la pèrdua d’una activitat i sabers ancestrals.

En el taller es van destil·lar les obres i ha permès intercanviar coneixements i opinions. Hem buscat en el nostre entorn personal, els vincles amb els nostres familiars i els objectes que n’han format part; hi hem abocat experiències personals relacionades amb el propi viatge vital, amb la manera d’entendre i de relacionar-nos amb les circumstancies que ens toca viure, també, la inquietud de recuperar coneixements o maneres de fer que és perden o arraconen.

ITINERÀNCIA també respon a la voluntat de poder viatjar amb l’exposició, itinerem el resultat del nostre treball i continuem adquirint i compartint coneixements com feien les que s’autoanomenaven “dones que anaven pel món”.

On som?

C. dels Infants, 2 - 08241 MANRESA
Telèfon: 93 872 63 69
Correu: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Horari de secretaria: de dilluns a divendres de 9 a 13h i dimarts de 16 a 20h

Som a les xarxes socials

Segueix-nos per estar al dia de tot el què fem!

Accés d'usuaris registrats